Κυριακή 22 Απριλίου 2012

ΣΟΣ, σώστε τις μέλισσες είναι πολύτιμες.

Τι θα έκανες σε αυτόν που θα σου έκοβε τα δέντρα, ρώτησε η δημοσιογράφος τον καλλιεργητή;

Θα τον σκότωνα... απάντησε ο αγρότης χωρίς να το πολυσκεπτεί. Το κόψιμο των δέντρων θα ισοδυναμούσε με καταστροφή για εμένα...

Καταλαβαίνεις τώρα τι έκανες στα μελίσσια του και πως αισθάνεται ο μελισσοκόμος επειδή ράντισες όταν δεν έπρεπε και του σκότωσες τις μέλισσες, του είπε η δημοσιογράφος.

Καταλαβαίνω... απάντησε ψιθυριστά ο αγρότης με σκυμμένο το κεφάλι...

Η μέλισσα είναι ένα έντομο που θα πρέπει να το προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού, να το σεβόμαστε και να το βοηθάμε όσο μπορούμε.

Χάρη στη μέλισσα, γίνεται η επικονίαση, η γονιμοποίηση των λουλουδιών και άρα η παραγωγή των καρπών που τρώμε. Χωρίς τη μέλισσα, δε θα είχαμε έναν φυσικό και “αυτόματο” τρόπο ώστε να γίνεται η γονιμοποίηση των ανθών και η μετατροπή τους στο γέννημα, τον καρπό.

Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε ψήφισμα για τη σωτηρία των μελισσών, οι οποίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά τρόπο μυστηριώδη, μειώνονται επικίνδυνα.

Οι εργάτριες  -μέλισσες, υπενθυμίζεται με το ψήφισμα, έχουν τεράστια οικονομική αξία καθώς απ’ αυτές εξαρτάται η επικονίαση του 84% των φυτικών ειδών και του 76% της παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη, ενώ άμεσα ή έμμεσα, η μελισσοκομία παρέχει εργασία σε περισσότερους από 600.000 Ευρωπαίους.

Στις περισσότερες δυτικές χώρες οι πληθυσμοί των μελισσών μειώνονται ανεξήγητα τα τελευταία χρόνια.  Στην Ελλάδα το πρόβλημα έχει αποδοθεί στην ασθένεια της νοζεμίασης.  Σε άλλες χώρες και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπου το ένα τρίτο των μελισσών είχε εξαφανιστεί το 2008, οι εντομολόγοι αποδίδουν τη μείωση στο μυστηριώδες «σύνδρομο κατάρρευσης αποικίας» (CCS).

Το σύνδρομο αυτό δείχνει να οφείλεται σε έναν συνδυασμό μόλυνσης από ιούς και άλλων παραγόντων.  Δεδομένου όμως ότι ακόμη δεν υπάρχει κοινά αποδεκτή αιτία, η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Οδηγίες για την προστασία των μελισσών:

Μην ψεκάζετε τίποτα τις ώρες που πετά η μέλισσα, δηλαδή από τις 8 το πρωί έως την δύση του ηλίου.

Μην ψεκάζετε οτιδήποτε είναι τοξικό για τις μέλισσες, ειδικότερα αποφύγετε εντομοκτόνα που είναι θανατηφόρα για τις μέλισσες π.χ. οργανοφωσφορικά.

Μετά την πτώση πετάλων και πριν ψεκάσετε κάποιο εντομοκτόνο πρέπει να καταστρέψετε τα ανθισμένα ζιζάνια που βρίσκονται στο αγρόκτημα.

Μην πετάτε το διάλυμα από το φάρμακο που σας περισσεύει κοντά σε ποτάμια, ρυάκια, λακούβες με νερό αλλά ακολουθήστε τις οδηγίες της ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Μην ψεκάζεται φάρμακα χωρίς σαφής οδηγίες από ειδικούς γεωπόνους, δεν ψεκάζουμε απλά για να είμαστε προστατευμένοι σε περίπτωση που έρθει κάποιος εχθρός, αλλά ακολουθούμε τις γεωργικές προειδοποιήσεις που βασίζονται στην παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων.

Δημιουργούμε μερικές λακούβες με καθαρό νερό στα ανθισμένα αγροκτήματα για τροφοδοτούμε τις μέλισσες.

Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι η σωτηρία και η διαφύλαξη της ευρωστίας των μελισσών είναι υπόθεση όλων μας και όχι μόνο των μελισσοκόμων, ο ασυνείδητος αγρότης είναι ένας κοινός εγκληματίας. Η φετινή ακαρπία λόγω έλλειψης μελισσών ας μας γίνει ένα καλό μάθημα.